Kuchnia

Przepisy

Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami

Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm

2 jajka
2 lyzki maki orkiszowej 630 (lub zwyklej pszennej)
2 lyzeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 garstki jagod lub borowki amerykanskiej
1 lyzka masla ghee

odzielic zoltka od bialek
bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane
zmniejszyc obroty miksera i wmieszac zoltka
na najmniejszych obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukrem
goraca patelnie wysmarowac maslem
wylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora ani tak pozostanie lekko plynna
delikatnie lopatka omlet odwrocic,by sciela sie gorna warstwa z jagodami i smazyc 1-2 minuty
zsunac omlet na talerz
podawac z posypany cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation