Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekany kuskus z burakiem.
KUSKUS ZAPIEKANY Z BURAKIEM
przepis na 1 porcję
50 g kaszy kuskus
1 mały, upieczony burak
3 łyżki serka wiejskiego lub rozdrobnionego twarogowego
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
sól morska
świeżo mielony pieprz


Kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem lub bulionem, około centymetra ponad poziom kaszy i odstawiamy na pięć minut. Na patelni z odrobiną tłuszczu szklimy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Gdy kuskus jest już gotowy rozdrabniamy go widelcem, przyprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, tymiankiem. Dodajemy pokrojonego w półplasterki upieczonego buraka i serek wiejski. Mieszamy całość dokładnie z oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 15 minut. Można podawać w naczyniu lub przełożyć na talerz. Posypać szczypiorkiem i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation