Kuchnia

Napoje

http://wizaz.pl/Kuchnia/Nowosci-kulinarne/dyniowa-latte?utm_source=Newsletter-2&utm_medium=E-mail&utm_cla sturbucks

Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte:

(wystarcza na przygotowanie 10 kaw)

1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree)
4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji)
3 laski cynamonu
6 goździków
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowując dyniowe puree, wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj.

Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop.

Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Dyniowa latte z Cold Brew
Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj.

Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji latte:

5 łyżeczek syropu dyniowego
¼ szklanki Cold Brew lub espresso
pół szklanki mleka krowiego 2%
¼ szklanki śmietanki 30%
szczypta świeżo startego cynamonu
Ubijamy śmietankę w misce na sztywno. Na dno szklanki wlewamy syrop dyniowy. Następnie dodajemy espresso lub Cold Brew. Zalewamy podgrzanym mlekiem. Dekorujemy wcześniej ubitą śmietanką i świeżo zmielonym cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation