Inne

kulinarnie-ciasta,serniki,torty2

Czekoladowe ciasto z korzennym syropem
Składniki (na formę 20x30 cm):
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
175g cukru
175ml mleka
100ml oleju rzepakowego
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy

Syrop:
50g cukru
200ml wody
4 strączki kardamonu lekko rozgniecione
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
8 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z 1 pomarańczy
50ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)


Przygotowanie:
Przygotować syrop. Do rondla wsypać cukier, wlać wodę, dodać kardamon, cynamon, laskę wanilii wraz z wydrążonym miąższem i pieprz. Gotować aż syrop się zredukuje i będzie gęsty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wymieszać z miodem, skórką pomarańczy i likierem. Schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cukier i wymieszać. Do innej miski wlać mleko i olej, dodać jajko, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczy, ubić. Płynne składniki wlać do suchych i zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i piec 25-30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy, zrobić dziurki widelcem lub wykałaczką na całej powierzchni i skropić syropem. Ewentualnie podawać ciasto osobno z syropem i skrapiać wedle upodobania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation