Inne

kulinarnie-ciasta,serniki,torty2

Ekskluzywna biała dama

Składniki:
• biszkopt z 8 jaj
• 0,5 l śmietanki kremówki
• puszka brzoskwiń w syropie
• 3-4 łyżki żelatyny
• 0,5 kg twarogu 3-krotnie mielonego
• 16 łyżek cukru
• cukier wanilinowy (duża porcja)
• 2 budynie waniliowe bez cukru (najlepiej Dr O'etker)
• 1 kostka masła
• 0,5 kostki masła
• 15 dag wiórków kokosowych
• 0,75 l mleka

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt z 8 jaj. Usunąć papier do pieczenia.

Składniki:
• 5 dużych jajek
• 6 pełnych (czubatych) łyżek mąki pszennej (tyle łyżek mąki, ile jajek + 1 dodatkowo)
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli

Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia przesiać do miseczki przez sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika (grzałka dolna + termoobieg). Piec w temperaturze 170 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

2. Upieczony biszkopt ostudzić na kratce, przeciąć na dwa blaty.
3. Przygotować masę serową: kremówkę ubić na sztywno, dodać 7 łyżek cukru i cukier wanilinowy.
4. Następnie dodać twaróg oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody i ostudzoną.
5. Wymieszać lub zmiksować całość tak, aby składniki dokładnie się z sobą połączyły.
6. Na koniec dodać pokrojone w kawałki owoce.
7. Do blaszki włożyć jeden blat biszkoptowy. Wyłożyć na niego masę serową.
8. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki. Jeśli lubimy wilgotne biszkopty, blaty można nasączyć syropem z brzoskwiń połączonym z wodą.
9. Przygotować masę budyniową: ugotować budynie w 0,75 l mleka z 8 łyżkami cukru.
10. Ostudzić, a następnie utrzeć z kostką masła (ucieramy najpierw masło i stopniowo dodajemy zimny budyń).
11. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt.
12. Przygotować posypkę kokosową: na patelni rozpuścić pół kostki masła. Dodać 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe, przyrumienić.
13.Kiedy ostygną ( nie mogą być ciepłe, ponieważ rozpuszczą masę budyniową!), posypujemy nimi warstwę budyniową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation