Inne

kulinarnie-ciasta,serniki,torty2

Z miłości do słodkości...: Szybkie kremówki na biszkopcie


Biszkopt:

4 jajka,
budyń śmietankowy (40g),
3 czubate łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.
Piec około 30minut w temp. 180st.
Przestudzić i przekroić na dwie równe części.


Krem:

1 litr mleka 3,2%,
200g masła,
3/4 szklanki cukru,
2 żółtka,
5 czubatych łyżek mąki pszennej,
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
budyń śmietankowy,
kilka kropel aromatu śmietankowego,
sok z cytryny.



3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.
Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.
Ciasto wstawić do lodówki.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation