Inne

kulinarnie-ciasteczka,bloki,kulki,praliny

Pierniczki
1 kg mąki
8 żółtek, 3 białka
1 ½ szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 pojemnik śmietany (200 ml)
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, trochę gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ½ łyżeczki pieprzu – ja biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy, ½ łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu)
1 kostka margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400g)
1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
2. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, i włożyć margarynę, żeby się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie.
3. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Po dodaniu sody smietana zwieksza swa objetosc. Smietana powinna miec temperature pokojowa.
4. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.
5. Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto jest dosc rzadkie.
6. Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciagu 24 godzin ciasto gestnieje.
7. Ciasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejaca dlatego maki nie zalowac, bardzo ladnie wchlonie sie w ciasto.
8. Blachę wyłożyć papierem lub folią, "przykurzyc" mąką. Pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie, bo sporo rosna nie tylko w gore.
9. Male lub "dziurawe" piec w temperaturze ok. 180 stopni 7-8 minut, duze pelne bez wyciec w srodku około 10-12 minut.
10. Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Po wyschnieciu lukru przelozyc do puszek i nie zagladac do Świat.


Uwaga1:Pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie, potem twardnieją a na koniec znow miekna. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach. Uwaga2: Pierniczki można nadziewać (marcepanem, marmoladą, masą orzechową, powidłami) wykrawając kształt foremką, nakładając nadzienie, przykrywając drugą warstwą ciasta i zlepiając brzegi (szczegóły na forum :) )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation