Kuchnia

desery

MONTE BIANCO

125g kasztanów jadalnych (ja miałam podgotowane, zapakowane próżniowo)
około 100ml mleka
łyżka cukru
1/3 laski wanilii
łyżka kakao lub rozpuszczona czekolada
rum (wedle uznania)
150ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kasztany włożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać wyskrobane ziarna wanilii wraz z laską oraz cukier. Wszystko podgrzać i gotować tak długo, aż kasztany wchłoną prawie całe mleko mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Wyjąć wanilię, zmiksować i nieco schłodzić. Dodać kakao lub czekoladę oraz rum i wymieszać. Ewentualnie dodać więcej rumu i mleka gdyby masa była za gęsta. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków w kształt stożka.

Smietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i ułożyć na masie z kasztanów (można przecisnąc przez rękaw dekoratorski). Schłodzić i podawać. Można dodatkowo udekorować bezami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation