Kuchnia

kulinaria

SERNIK Z MASLEM ORZECHOWYM I CZEKOLADA.

Spód:

200 g pokruszonych ciasteczek zbożowych

3 łyżki płatków owsianych

2 łyżki brązowego cukru

50 g masła

Masa:

500 g serka kremowego

3 jajka

3 żółtka

125 ml śmietany 18%

3 duże łyżki masła orzechowego

1 szklanka cukru

Polewa:

100 g posiekanej czekolady (najlepiej gorzkiej albo deserowej)

250 ml kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki brązowego cukru



Wykonanie jest baaaaardzo proste. Zaczynamy od spodu: masło topimy. Mieszamy z resztą i uklepujemy na dnie tortownicy. Formujemy też niewysoki bok. Wstawiamy formę do lodówki.

Wszystkie składniki masy ucieramy na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dobrze by było, gdyby miały one też jednakową temperaturę.

Wylewamy masę na spód i pieczemy sernik około 50 minut w 170 stopniach. Oprócz ciasta do piekarnika możemy wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik będzie bardziej kremowy.

Składniki polewy umieszczamy w rondelku i topimy na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozsmarowujemy na serniku po upływie tych 50 minut i pieczemy kolejne 10. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki. Kiedy sernik ostygnie, chowamy go do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation