Inne

halowwen

Palce czarownicy

ok 500 g mąki
250 g miękkiego masła
220 g cukru - powinien być biały ale ja dałam ciemny trzcinowy
1 jajko +1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
oraz
słoik dżemu malinowego i obrane ze skórek migdały

Ze wszystkich składników, poza dżemem i migdałami, zagniotłam kruche ciasto i wstawiłam na 30 minut do lodówki.

A potem zaczęła się zabawa w rolowanie ciasta i kształtowanie paluchów. Nie mogą być za grube bo wtedy "puchną" - powinny być tak cienkie jak się tylko da. Czubek palca trzeba posmarować dżemem (ale wcale nie trzeba) - dokleić "pazur" z migdała i piec 10 minut w 200 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation