Kuchnia

zupy

Barszcz z botwinki.



Żeberka na wywar

2 litry wody

2 marchewki, seler, kapusta włoska, por

2 pęczki botwiny

3 jaja

liść laurowy

ziele angielskie

2 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

sól

pieprz czarny mielony

cukier 1 łyżka

koperek

natka pietruszki

szczypiorek

0,5 szklanki śmietany

1 łyżka mąki





Z żeberek gotujemy wywar, dodajemy 2 marchewki, seler, kapusta włoska, por, liść laurowy, ziele angielskie, wegeta i gotujemy dalej 15 min.

Obieramy buraki i tniemy w małe słupki, siekamy resztę botwinki razem z liśćmi na małe kawałeczki. Warzywa z bulionu odcedzamy. Wrzucamy buraki i gotujemy 10 min, wrzucamy botwinkę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (można dodać łyżkę octu winnego) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotujemy 10 minut. Dorzucamy posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Zabielamy barszcz śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation