Kuchnia

zupy

Barszcz ukraiński według Pani Zosi - przepis ze
Smaker.pl

Klasyczna wersja o bardziej delikatnym smaku
Składniki

kości bulionowe/ porcja rosolowa- u mnie z kaczki
warzywa bulionowe: cebula, marchew, pietr. por, seler
fasola biała 100g namoczona
ziemniaki 3 szt
kapusta pekińska trzy liście
buraki kolo 40d- u mie jeden ogromny
zakwas buraczany 1 szkl lub ocet 1 lyżka/ sok z cytryny
koperek posiekany
śmietana 1 łycha
ziele, liść, pieprz i sol
kasza wiejska- lub ulubiona- 50g

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Do około dwóch litrów zimnej wody włożyłam porcje rosołową z kaczki, namoczona fasolę i ziele i liść. Po połowie godziny dodałam buraczki pokrojone w grubsza zapałkę.
Po godzinie gotowania dodałam pokrojone warzywa i kasze.
A piętnaście minut przed końcem pocięta drobno kapustę pekińską.
Wszystko gotuję w jednym garnku, żeby smaku nie wylewać z wodą.

W sumie po 1,5 godziny wszytko powinno być miękkie. Wyłączyłam gaz i wlałam szklankę zakwasu z buraków- można użyć zamienników jak ocet czy sok z cytryny.

Szczerze mówiąc najlepiej żeby barszcz trochę odstał, nasycił się i przegryzł z zakwasem.

Potem tylko doprawiam solą, pieprzem, koperkiem i zabielam śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation