Design

Design

Mus - biała czekolada i kawa
Składniki (na 4 osoby):
200 g białej czekolady
3 jajka
4 łyżki mleka
1-2 łyżki mocnego kawowego naparu

Jajka umyć pod bieżącą wodą, a następnie zanurzyć we wrzątku na 10 sekund.
Białka ubić na sztywno.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i wymieszać z żółtkami i czterema łyżkami mleka.
Do masy łyżką dodawać ubite białka i delikatnie mieszać.

Tak powstały mus podzielić na połowy i do jednej z nich dodać 1-2 łyżki kawy.
Do pucharków wlać biały mus, a następnie na środek wlewać mus kawowy (dzięki temu, że jest bardziej płynny, będzie spływał na dno tworząc wzorek - do podania najlepiej użyć przeźroczystych naczyń).
Deser schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation