Design

Design

Świąteczny piernik przekładany

Składniki:

piernik

3 szklanki mąki
1.5 kostki masła
1 łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika/grzańca
1 żółtko
1.5 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki śmietany (ja dałam 18%)
masa jabłkowa
1kg jabłek
100g cukru
1 galaretka cytrynowa
masa budyniowa
1 budyń waniliowy
500ml mleka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25g masła
polewa czekoladowa
100g gorzkiej czekolady
25g masła

Z podanych składników na piernik zagnieść ciasto.
Podzielić je na 3 części.
Każdą część upiec w 170C ok.20 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Zagotować z cukrem.
Do gorących jabłek dodać galaretkę (sypką)
Wymieszać.
Gorącą masę wylać na jeden blat piernika.
Przykryć drugim blatem.
Zrobić masę budyniową.
Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, dodatkowo dodając mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier.
Do gorącego budyniu dodać posiekane masło i wymieszać do rozpuszczenia.
Gorący budyń wylać na piernik.
Przykryć trzecim blatem piernika.
Zrobić polewę czekoladową.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gorącą polewą polać piernik.
Piernik zostawić kilka godzin w chłodzie do stężenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu lub ( jak ja) w lodówce (dzięki temu kroi się idealnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation