Kuchnia

kuchnia

Zapiekane łódeczki z jajkiem

Składniki na 4 porcje : ( dla 2 osób )

4 podłużne bułki ( u mnie bułki z cheddarem )
5 jaj
1/3 szklanki kremówki
około 115 g pancetty lub chudego boczku
około 85 g startego sera gruyere ( u mnie zwykły żółty ser )
2 cebulki dymki lub pęczek szczypiorku
sól, pieprz

W bułkach na środku wycinamy V, wyciągamy ok 1 cm miąższu. Układamy na blasze do pieczenia. Odstawiamy.

Pancettę kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na chrupko na patelni. Dymkę/szczypiorek siekamy. W misce mieszamy jajka z kremówką, doprawiamy solą i pieprzem.

Do mieszaniny jajecznej dodajemy resztę składników : pancettę, ser, szczypiorek. Mieszamy. masę wlewamy do bułek po sam wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy 20-25 minut aż wierzch ładnie się zezłoci. Pozostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia, podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation