Kuchnia

jedzenie

Ciastka czekoladowe

Składniki:
- 4 tabliczki czekolady (370g)
- pół szklanki cukru trzcinowego (może być także biały)
- około 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli

W kąpieli wodnej rozpuszczamy posiekane masło oraz 2,5 tabliczki czekolady: gotujemy w garnku wodę, po czym wyłączamy ogień, na garnek wstawiamy szklaną miskę i wkładamy do niej składniki, mieszamy, aby się dokładnie rozpuściły.
W międzyczasie ucieramy cukier z jajkami na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem - cały czas mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy składniki i wrzucamy na koniec posiekaną tabliczkę czekolady.
Gotowe ciasto wykładamy łyżeczką na papier do pieczenia w równych odstępach - jedna łyżeczka = jedno ciastko :) Posypujemy pozostałą, pokruszoną czekoladą.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) około 20 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation