Uroda

makeUp&nails

Zapiekanka makaronowa z patelni z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z patelni z kurczakiem



Składniki:

20 dag grubego makaronu (ja użyłam rurek w trzech kolorach)

1 nieduża pierś z kurczaka (około 20 dag)

25 dag małych pieczarek

10 dag parmezanu lub ulubionego żółtego sera

150 ml wody

100 ml śmietany 12 %

1 opakowanie Pomysłu na... kurczaka w sosie śmietanowo- ziołowym Winiary

3 łyżki oleju

szczypta soli



Przygotowanie:

Do przyrządzenia tego dania będziemy potrzebować dużej patelni (o średnicy co najmniej 28 cm) z nieprzywieralnym dnem.

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

Pieczarki płuczemy, obieramy i siekamy w cienkie plasterki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie paseczki o długości około 2-3 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekane mięso i co chwilę mieszając smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pieczarki, doprawiamy szczyptą soli i dusimy przez 2 minuty na wolnym ogniu.

Pomysł na... mieszamy dokładnie z wodlą i śmietaną. Dodajemy do mięsa z pieczarkami.

Wrzucamy odcedzony makaron oraz starty na grubych oczkach ser (dwie łyżki sera zostawiamy). Dokładnie mieszamy, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pozostałym serem.

Zapiekamy pod przykryciem na średnim ogniu przez 7-8 minut. W razie potrzeby odkrywamy pokrywkę na 2-3 minuty wcześniej, aby odparować nadmiar sosu.

Podajemy od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation