Kuchnia

Zapiekane

Pasztet z cukinii
Składniki:

3 szklanki startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii*
200g startego żółtego sera
1,5-2 szklanki bułki tartej*
2 starte cebule
pęczek posiekanej natki pietruszki
pół drobno posiekanej papryczki chilii
3 jajka
sól, pieprz

W dużej misce wymieszać cukinię, żółtka i pozostałe składniki. Doprawić do smaku, a następnie delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Masę wyłożyć do formy i piec w 220ºC przez około 50 minut, aż wierz ładnie się zrumieni.
Upieczony pasztet schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, aby lepiej się kroił.
U nas podawany jest jako dodatek do kanapek.
* - cukinię zetrzeć, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody
** - jeśli masa jest zbyt wilgotna dosypać bułki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation