Kuchnia

Zapiekane

Pieczone frytki z selera i marchwi
Składniki:

1 duży seler
3 duże marchewki
2 łyżki oleju lub oliwy
1 cebula
sól
2 ząbki czosnku
suszony rozmaryn
pieprz

Selera i marchew obrać i pokroić w słupki o grubości ok. 0,5cm i wrzucić do gotującej się wody na 2 minut. Po blanszowaniu warzywa przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę pokroić na 5-8 części w zależności od jej wielkości.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z oliwą.
Warzywa wrzucić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą z czosnkiem, posypać obficie solą, pieprzem i rozmarynem. Piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200ºC przez ok. 40 minut, aż warzywa się zrumienią. Na ostatnie 5 minut, można włączyć funkcję grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation