Kuchnia

jesc

1. Pierś kaczki pieczona w czerwonym winie i ziołach
podawana z ryżem z płatkami migdałów i sosem wiśniowym




Składniki, 2 porcje:

• 2 piersi kaczki
• 250 ml czerwonego wina
• 250 ml kompotu wiśniowego (lub rozcieńczonego soku wiśniowego)
• 1 łyżka suszonego estragonu
• 1 łyżka suszonego majeranku
• sól i pieprz

Szybki sos wiśniowy z czerwonego wina:

• 2 pełne łyżki konfitury wiśniowej
• 2 goździki
• 1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wytrawnego wina
• skórka starta z 1/2 cytryny + 1 łyżka soku
• szczypta cynamonu


Ryż z płatkami migdałów:

• 100 g ryżu mieszanego
• 4 łyżki płatków migdałów
• opcjonalnie 40 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, roquefort, lazur)

Gruszki w cynamonie:

• 2 gruszki
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 szklanki soku jabłkowego


Przygotowanie:

Dzień wcześniej: piersi kaczki (pomijając skórę) natrzeć ziołami. Włożyć je do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać winem i kompotem (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Piersi kaczki wyjąć z garnka, natrzeć solą i pieprzem i ponownie włożyć do garnka. Przykryć pokrywką, wstawić na dolny poziom piekarnika i piec 45 min. Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 45 min. UWAGA: na każdym etapie pieczenia upewniać się, że płynu jest odpowiednia ilość (czyli mięso jest całkowicie zanurzone, tylko skórka wystaje). W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu.
Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
Ryż: ugotować, odcedzić, wymieszać z podprażonymi na patelni płatkami migdałów i opcjonalnie serem.
Gruszki: obrać, pokroić na połówki, wydrążyć i oprószyć cynamonem. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub np. keksówki, na dno wlać sok jabłkowy i piec razem z kaczką przez ostatnie 20 min. Czytaj więcej w BLOGU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation