Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kakaowe naleśniki z sosem bananowym

Na ciasto naleśnikowe:

25 g mąki żytniej
5 g otrębów pszennych
2 jajka
100 ml mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
Na słodki twarożek

70 g chudego twarogu
50 ml jogurtu
cynamon
1 łyżka miodu
Na sos bananowy

50 g banana
50 ml jogurtu 0%

Do miski wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko, miód, wsypujemy mąkę, kakao i otręby i dokładnie mieszamy trzepaczką, tak aby powstało niezbyt gęste ciasto naleśnikowe.

Na dobrze rozgrzaną patelnie (!) wylewamy odrobinę ciasta i szybko rozprowadzamy jego cienką warstwę po całej jej powierzchni.

Po 1-2 minutach smażenia na małym ogniu - obracamy na drugą stronę na kolejną minutę.

W ten sposób powinniśmy uzyskać około 6 naleśników

Jako dodatek przygotowujemy słodki cynamonowy serek dodając do chudego twarogu odrobinę jogurtu, miodu i cynamonu.

Całość polewamy sosem bananowym - wystarczy zblenderować banana z 2-3 łyżkami lekkiego jogurtu naturalnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation