Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Korzenny sernik z powidłami na spodzie brownie
Spód brownie
Składniki:

110g masła
100g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
100g mąki pszennej

W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładki sos. Jeśli czekolada nie chce się całkowicie rozpuścić można masę delikatnie podgrzać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę i cały czas mieszając dolewać rozpuszczoną czekoladę(wcześniej należy ją przestudzić, aby nie ścięła jajek). Do masy dodać przesianą mąkę i szybko wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Piec przez 20-25 minut w 180ºC.
Podczas gdy spód się piecze przygotować masę serową.
Korzenna masa serowa
Składniki:

500g zmielonego twarogu
200g mascarpone
szklanka cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżka cynamonu*
łyżka esencji waniliowej
4 duże jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 10-15 łyżeczek powideł śliwkowych

Twaróg zmiksować z mascarpone, śmietaną, cukrem i przyprawami.
Cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Na koniec wmieszać mąkę.
Masę wylać na upieczony spód, wyrównać i na wierz wykładać kleksy z powideł.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130ºC i piec przez 90-100 minut w kąpieli wodnej.**
Po upieczeniu wierzch sernika powinien być ścięty.
Sernik schłodzić przez całą noc w lodówce.
* - jeśli lubicie korzenne klimaty możecie ją zastąpić trzecią łyżką przyprawy do piernika
** - na najniższej półce piekarnika należy postawić naczynie z wodą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation