Kuchnia

Sweet

Bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką.
Ciasto
Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
1⅓ szklanki mleka
50g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
⅓ łyżeczki soli
1 jajko + jedno białko(żółtko będzie nam potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

/Dodatkowo ok. 300-400g masy makowej/

Kruszonka
Składniki:

4 łyżki masła
4 łyżki cukru
7 łyżek mąki pszennej

Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie rozcierać rękoma, aż do podstania małych okruchów.
Z drożdży, mleka, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na ok. 10 minut, aż się spieni i podwoi swoją objętość.
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, cukier, jajka oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto ok 6-7 minut, aż stanie się elastyczne. Gdyby zbytnio kleiło się do rąk można podsypać 3-4 łyżkami mąki, ale nie więcej.
Wyrobione ciasto włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1-1,5 godziny, aż do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią.
Podzielić je na 12-13 części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.25x10cm, nałożyć łyżkę nadzienia, które rozsmarować tak aby z jednej strony dłuższego boku było ono od samego brzegu, a z drugiej i boków zachować ok. 1cm czysty pasek ciasta który posmarować wodą, aby ciasto dobrze się skleiło.
Każdy prostokąt zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie tak powstały rulon przeciąć po długości pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Powstałe dwa ramiona zaplatać na kształt "warkocza", a następnie łapiąc rękoma za oba końce zwijać do środka, lub w kształt koła.
Tak przygotowane bułeczki odłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce(w dużych odstępach od siebie bo sporo urosną) do napuszenia na ok. 20 minut.

Żółtko roztrzepać z łyżką mleka, a następnie tuż przed pieczeniem posmarować każdą z bułek taką miksturą i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 20-25 minut, aż do wyraźnego zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation