Kuchnia

KLUSKI I PIEROGI

Kartacze

składniki:

surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
Bulionetka Domowa Drobiowa
pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
żółtka - 2 sztuki
mielona wieprzowina - 1 kilogram
duża cebula - 1 sztuka
starta cebula - 1 sztuka
ziemniaki gotowane - 1 kilogram
majeranek - 1 szczypta


1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.

2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj buliontekę drobiową Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.

3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.

4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka. Rada: Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation