Kuchnia

placki, naleśniki

Blog
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe

lut 04 2014
Bez miksera , Ciasta , Jabłka , Owoce

proste-ciasto-bez-miksera-z-jabłakami-orzechami-i-rodzynkami-bez-tłuszczu2
PrintFriendly and PDFDrukuj przepis
1
Kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Na dodatek ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych.

Składniki:

6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 jaja


Przygotowanie:

Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem.
Przykryć i odstawić na 1h. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok.

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm).

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Masę przełożyć na blachę.
Piec ok. 35 minut.

Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation