Kuchnia

placki, naleśniki

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania


drukuj
udostępnij
DODAJ DO ULUBIONYCH
Składniki

4 szkl. mąki pszennej
5dkg świeżych drożdży
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1/2 szkl. oleju np.słonecznikowego
3/4 szkl. mleka mleka
1/3 szkl. maślanki lub kefiru
1 mała, płaska łyżeczka soli
kilka kropli aromatu do ciasta np. migdałowego albo waniliowego
na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru
200g rodzynek albo świeże owoce (ok.0,5-0,75 kg)
do formy: 1 łyżeczka masła + 2 łyżeczki tartej bułki
ew. 2-3 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu

kalkulator miar i wag
Przygotowanie
Przygotować rozczyn - drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka dodając po łyżce cukru i mąki, odstawić na kilka minut pod przykryciem aby "ruszyły". Mąkę przesiać razem z solą. Rodzynki sparzyć, osączyć dokładnie, oprószyć mąką. Składniki kruszonki rozetrzeć rękami, masa powinna być grudkowata. Całe jajka ubić z 1/2 szkl. cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać dokładnie łyżką, najlepiej drewnianą, tak żeby składniki się połączyły. Naprawdę nie trzeba wyrabiać!!! Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. aby podrosło. Blaszkę (ja piekłam w takiej o wym.25x35cm) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Do ciasta dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzchu można ułożyć owoce (ja dałam ćwiartki moreli, wydrylowane wiśnie i garść borówki amerykańskiej (trzeba je dobrze powciskać w ciasto). Całość posypać równomiernie kruszonkę. Piec ok. 40min. w temp. 160st.C. Po przestudzeniu lekko posypać cukrem pudrem. Do kruszonki można dodać ze 3 łyżki wiórków kokosowych albo migdałowych płatków...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation