Kuchnia

pasta kanapkowa

Dżem bananowo-czekoladowy z kardamonem

Składniki: (robiłam z podwójnej porcji i otrzymałam słoiczek widoczny na zdjęciu oraz dodatkowo jeszcze kilka łyżek)

- 2 bardzo dojrzałe banany
- pół szklanki cukru
- 50 g czekolady deserowej (ja dałam czekoladę gorzką)
- łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (u mnie sok z cytryny)
- pół łyżeczki kardamonu


Wykonanie:
Banany pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich sok, cukier oraz kardamon i dusić całość około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści się. Następnie zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation