Kuchnia

Gotowanie

Tort cytrynowy
Składniki:
Na biszkopt:
6 jajek oddzielnie żółtka i białka
3/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru
3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
1/3 szklaki mąki ziemniaczanej
Na masę cytrynową
miąższ z 2 cytryn
skóra z 1 cytryny
sok z 2 cytryn
125 g cukru pudru
2 i 1/2 płaskich łyżek skrobi ziemniaczanej
Na poncz
sok z 2 cytryn
3 czubate łyżki cukru
pól szklanki gorącej wody
100 ml wódki cytrynowej (lub zwykłej)

Dodatkowo
750 ml -lub więcej śmietany 36%
100 g cukru waniliowego
ewentualnie (zagęstnik do śmietany)
plasterki cytryny do dekoracji
Wykonanie:

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, boki pozostawić suche.
Białka ubić na sztywna pianę pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki połączyć, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie patyczkiem sprawdzić czy biszkopt się upiekł, jeśli tak wyjąć go z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60cm. Ostudzić w piekarniku, odstawić na wierzchu by stał się lekko czerstwy.
Przygotować kisiel. Wlać do rondla sok z cytryny, dodać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzać. Mąką ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Dodać do rondla. Gotować do zgęstnienia, nieustannie mieszając (ma powstać gładki kisiel bez posmaku mąki, w razie konieczności dolać wodę i dalej mieszać podgrzewając). Do masy wrzucić drobno pokrojony miąższ 2 cytryn (bez białych błon) i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać. Dobrze ostudzić.
Następnego dnia.
Przygotować poncz rozpuszczając cukier we wrzącej wodzie. Dodać sok z cytryny, wódkę i ewentualnie wodę (jeśli lubimy mokre torty). Poncz ostudzić powinno go być minimum 300 ml.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy (ewentualnie z zagęstnikiem).
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Połowę masy cytrynowej rozłożyć nasączonym biszkopcie, rozsmarować - ułożyć warstwę śmietany - docisnąć drugim krążkiem, powtarzając czynność z masą i śmietaną. Ostatni krążek nasączyć ponczem posmarować śmietaną (boki również). Środek tortu wyrównać. Z pozostałej bitej śmietany zrobić 12 różyczek, obok każdej z nich ułożyć pół plasterka cytryny.
Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przyrządzenia.

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation