Kuchnia

Gotowanie

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
50 dag mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
6 dag cukru
szczypta soli
3 dag drożdży
6 dag stopionego, ciepłego masła
1 kg śliwek węgierek
cynamon
gruby cukier (kryształ lub kandyzowany)

Przygotowanie:
Zrobić ciasto: mąkę przesiać, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wlać łyżkę ciepłego mleka i wsypać łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto odłożyć na godzinę do wyrośnięcia, gdy zwiększy swoją objętość, przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Śliwki opłukać, przekroić na pół, wyjąć pestki, wcisnąć w ciasto przekrojoną częścią do góry, posypać cynamonem i cukrem.
Piec około 40 minut w temp. 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation