Kuchnia

Słodkości

Owsiane ciasteczka - idealne do porannej kawy czy herbaty.

Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej razowej lub owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka żurawiny
- 2 jajka
- 190 g miękkiego masła z margaryną (dałam Rama Buttery)
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- parę kropelek ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2. Miękkie masło z margaryną utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami (przez około 5 minut).
3. W misce wymieszać mąkę pszenną wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła z jajkami.
4. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.
5. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać na blachę.
6. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać do wystygnięcia. Piec kolejne partie ciastek.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation