Kuchnia

Słodkości

Cynamonowa pianka na korzennym spodzie.

Składniki na spód (piernikowy):
- 100 g masła z margaryną
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 125 g marmolady różanej
- łyżka kakao
- 175 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki rozdrobnionej kandyzowanej skorki pomarańczy
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Margarynę z masłem zmiksować z cukrem i żółtkiem. Następnie na słabszych obrotach dodać mleko i marmoladę oraz przesianą przez sito mąkę z sodą i kakao. Dadać przyprawę do piernika, imbir, cynamon, skórkę pomarańczy i orzechy.
W osobnej misce ubić białko i powoli wmieszać w masę.
Wyłożyć na blachę o średnicy ok. 28cm i piec 16 min - 180 stopni C. Wystudzić.

Składniki na masę serową:
- 6 łyżeczek żelatyny
- 500 g mascarpone
- 500 g twaróg sernikowy z wiaderka
- 200 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 200 g śmiateny kremówki 36%

dodatkowo do dekoracji: 150 g śmietany kremówki, cynamon i posiekane orzechy włoskie

Mascarpone, twaróg i cukier wymieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać cynamon i miód. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Wlać powoli do masy serowej. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać w masę. Wierzch posypać cynamonem i ozdobić ubitą śmietaną kremówką. Posypać orzechami. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation