Kuchnia

"Kociołek"

Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Potrawa, która nie wymaga żadnej wielkiej filozofii, jest prościutka i łatwa do wykonania, a efekt znakomity. Mięso jest soczyste, kruche, bardzo aromatyczne, dzięki dużej ilości powstałego sosu odpowiednio wilgotne.

- cztery całe udka z kurczaka - 8 cienkich plasterków wędzonego boczku - pół dużej kapusty pekińskiej - marchewka - biała część pora - duża cebula - 1/4 małego selera - kilka pieczarek, boczniaków lub świeżych czy mrożonych grzybów - sól, pieprz, łyżeczka tymianku, majeranku, duża szczypta lubczyku, słodka, mielona papryka, 1/4 łyżeczki ostrej papryki Udka rozetnij na dwie części, natrzyj przyprawami i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę. Owiń każdy kawałek mięsa w plasterek boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 20 minutach podlej mięso powstałym sosem, jeśli jest go mało, użyj połowy szklanki rosołu lub zwykłej wody. Warzywa pokrój w grubą kostkę, wymieszaj w misce z solą i łyżeczką słodkiej i szczyptą ostrej papryki. Po kolejnych dwudziestu minutach pieczenia mięsa ponownie podlej je sosem, a warzywa wyłóż wzdłuż brzegów naczynia. Piecz wszystko jeszcze ok. 20 - 30 minut.

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/04/kurczak-pieczony-z-warzywami.html#sthash.AUTYCt7f.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation