Kuchnia

"Kociołek"

wegefaza: Bakłazanowo - pieczarkowe "curry" z kaszą jaglaną

1 spory bakłażan (ok.500 g)
250 -300 g pieczarek
2 większe cebule
2 łodygi selera naciowego
ok. 500 g własnych zaprawionych pomidorów (lub krojonych puszkowych)
4 ząbki czosnku
świeże lub suszone chili
2/3 łyżeczki nasion kolendry
2/3 łyżeczki nasion kuminu
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa
1 szklanka suchej kaszy jaglanej (lub ryżu)
opcjonalnie do posypania:
ulubione kiełki (u mnie sparzone kiełki fasoli mung), natka pietruszki lub kolendry

Kaszę gotujemy na sypko tj wsypujemy do garnka z grubym dnem, prażymy kilka minut, aż zacznie pięknie orzechowo pachnieć i zalewamy podwójną objętością wody.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu.

Cebulę i seler kroimy drobno.
W wyższej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę, seler i roztarte w moździerzu kumin i kolendrę.
Przesmażamy chwilę.
Bakłażana kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Mieszamy.
Świeże chili pozbawiamy pestek i siekamy, pieczarki oczyszczamy, kroimy i dorzucamy do bakłażanów.
Przesmażamy chwilę i przykrywamy.
Dusimy aż bakłażany zmiękną (jakieś 15 min)
Dolewamy pomidory, solimy i dusimy jeszcze 5 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry
Jeśli chcemy by dane miało dodatek białkowy, pod koniec duszenia dodajemy do curry ugotowaną ciecierzycę (np z puszki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation