Kuchnia

Kuchnia SURÓWKI i SAŁATKI

Surówka z cukinii i kaszy jaglanej

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 łyżka płatków lnianych
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
sól morska ziołowa i pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę studzimy.
2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z ostudzoną kaszą, doprawiamy solą morską ziołową i pieprzem, dodajemy płatki lniane i oliwę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation