Ciasto warstwowe z kremem i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 50g masła
- 250g cukru
- szklanka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700g mąki
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 700ml mleka
- 7 łyżek mąki
- 200g cukru
- 300g masła
- duże opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Ponadto:
- 1,2-1,5kg jabłek
- kakao do posypania wierzchu
Ciasto: Masło ubić mikserem, dodać jajko i cukier.Nie przestając ubijać dodać śmietanę. Zacząć powoli dosypywać mąki mieszając składniki. Na koniec dodać proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zagniatać do uzyskania ciasta o jednolitej barwie. Jasne i ciemne ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok. 25x30cm, każdy z osobna położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta nakłuć widelcem i piec ok. 8 minut w temperaturze 200 st. C (upieczone ciasto powinno być miękkie). Przestudzić wszystkie cztery blaty, ułożyć jeden na drugim i przyciąć krawędzie. Przygotować krem: 350ml mleka zagotować, w pozostałych 350ml mleka rozpuścić mąkę, następnie przelać do gotującego się mleka, zmniejszyć gaz i ciągle mieszać aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie po łyżce dodawać ostudzonego budyniu aż do powstania puszystej, jednolitej masy bez grudek. Jabłka obrać ze skóry i wydrążyć środki. Następnie pokroić je w plastry. Ugotować w wodzie do miękkości. Następnie odsączyć na papierze.
Złożyć ciasto zaczynając od ciemnego blatu, posmarować go warstwą kremu, ułożyć na nim jabłka, ponownie posmarować kremem i przykryć jasnym blatem, który należy posmarować kremem, ułożyć jabłka… i tak ułożyć całe ciasto. Ostatni jasny blat posmarować od góry delikatnie kremem i posypać gorzkim kakao.
http://kuchniaidom.pl/ciasto-warstwowe-z-kremem-i-jablkami/