Kuchnia

ciasta

Ciasto z wisniowa pianka
Składniki:
*na ciasto
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
*na masę
- 500ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 7 łyżeczek żelatyny
- 800g wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
- ok. 100ml wody
*dodatkowo
- 125g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 125ml śmietany 30%
- wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W garnku umieszczamy 1 szklankę cukru, olej, kakao i wodę, zagotowujemy do rozpuszczenia cukru, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1/2 szklanki drobnego cukru. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka i wystudzoną wcześniej przygotowaną masę z kakao. Na końcu mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Ciasto wlewamy do formy (o wymiarach ok. 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. (do suchego patyczka), studzimy w uchylonym piekarniku.
4. W ganku umieszczamy wiśnie, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy, następnie całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100ml wody, następnie wlewamy do ciepłej masy wiśniowej i dokładnie mieszamy, później studzimy do momentu aż lekko zgęstnieje.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy lekko gęstą masę wiśniową. Powstały wiśniowy krem przekładamy do lodówki, aby nieco zgęstniał.
6. Wystudzone ciasto kroimy na pół, jedną część przekładamy do formy, następnie wlewamy 3/4 masy wiśniowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałą masą, wkładamy na kilka godzin do lodówki.
7. Czekoladę rozpuszczamy w 125ml śmietany, lekko studzimy, polewamy ciasto (jeśli masa wierzchnia stężała), dekorujemy wiśniami i chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation