Kuchnia

Kuchnia CIEPŁA (V)

jadłonomia · roślinne przepisy
Biała fasola w miodzie z rozmarynem

Składniki:
•1 1/2 szklanki białej fasoli
•1/2 szklanki jasnego miodu albo syropu z agawy
•sok z jednej cytryny
•3 spore gałązki rozmarynu
•oliwa
•świeżo mielony pieprz i sól

Przygotowanie:
1.Dzień przed przygotowaniem fasolę namoczyć w dużej ilości wody, zostawić na noc.
2.Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.
3.Kiedy fasola będzie gotowa w małym rondelku zagotować miód, sok z cytryny i rozmaryn. Gotować przez 3-4 minuty na najmniejszym ogniu.
4.W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć fasolę przez 3-4 minuty. Powinna mieć złotą, lekko chrupiącą skórkę.
5.Fasolę nałożyć na talerze albo do dużego półmiska i zalać miodowym sosem, posypać obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem i oprószyć solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation