Kuchnia

Mmmmm

Leniwe pierogi:
Składniki:

600 gram ugotowanych ziemniaków
200 gram twarogu półtłustego
5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania
5 łyżek mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki soli
2 jaja
szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski

Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem.Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe kopytka w osolonej wodzie najlepiej z łyżką oleju- wtedy mamy pewność, że nic nam się nie sklei. Gotujemy kopytka w dużym garnku bądź partiami po około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z czym lubimy- ja doprawiłam je tylko świeżo zmielonym pieprzem i solą gruboziarnistą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation