Kuchnia

obiad

Składniki na ciasto: (Tortownica 28 cm)
300 g mąki
150 g twarogu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 duży por
4 średnie cebule
20 dag pieczarek
1 gruby plaster boczku (jedynie dla zapachu - można pominąć)
10 dag utartego na dużych oczkach sera żółtego
6 jajek
1 duża śmietana 18%
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka kaszy manny
sól
pieprz

1. Ser łączymy z olejem, mlekiem i solą.
2. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
3. Wyrabiamy ciasto (można nieco rozwałkować) i wyklejamy nim spód i ewentualnie boki tortownicy posmarowane masłem i posypane bułką.
4. Ciasto podpiekamy ok. 15-20 min. w 170 stopniach.

5. Cebulę i boczek kroimy drobno, pora w cienkie krążki, pieczarki w płatki.
6. Podsmażamy boczek, cebulę szklimy na wytopionym tłuszczu z solą (ok. łyżeczki) i pieprzem, dodajemy pieczarki, nieco razem dusimy. Zdejmujemy z ognia, nieco studzimy.
7. Śmietanę mieszamy z jajkami, serem, kaszą manną i majerankiem, a następnie łączymy z uduszonymi warzywami.
8. Na podpieczony spód wylewamy warzywa w śmietanie. Na tym wszystkim rozkładamy pora.
9. Zapiekamy w 170 stopniach ok. 30 min. Aby ciasto od góry się nie przypaliło, można je przykryć folią na początku pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia należy odkryć ciasto, aby się nieco podpiekło.
Ciasto jest gotowe, gdy się zarumieni, a cały farsz się wyraźnie zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation