Kuchnia

przetwory

Sos żurawinowy z rozmarynem
Drukuj

Przepis Magdy Gessler

Czas 20 min.
Trudność
Porcja dla

świeża żurawina 500 g
porto 1 kieliszek
cynamon 1 laska
świeży rozmaryn 3 gałązki
cukier puder 150 g


Rozgrzać lekko patelnię rozpuścić cukier puder. Kiedy zacznie brązowieć rozprowadzić go drewnianą łyżką i dodać żurawinę. Wlać porto i dołożyć dwie gałązki rozmarynu. Gotować na małym ogniu, aż żurawina popęka, a konsystencja sosu zacznie przypominać dżem. Wyjąć gałązki rozmarynu i w razie potrzeby dosłodzić sos. Przed podaniem przybrać listkami rozmarynu.

Sos jest wspaniały jako dodatek do świątecznych mięs, wędlin i pasztetów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation