DIY - zrób to sam

Pomysłowoooo.! ♥

GOFRY NA MAŚLANCE, PYSZNE I CHRUPIĄCE! :)

SKŁADNIKI: (na 8 sztuk)
3/4 szkl mąki*
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
2 jajka
3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru)
1/4 szkl mleka
50 g masła
2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* może być zwykła pszenna, orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :)

1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić.
2. Wymieszać ze sobą mokre składniki: żółtka, maślankę, mleko, masło i ekstrakt waniliowy (trzepaczką ręczną lub mikserem). Osobno wymieszać składniki suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować.
3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.
4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły).
Po upieczeniu odparować przez 20-30 sekund w pionie - ja opieram 2 gofry o siebie w "wieżyczkę" - dzięki temu tak szybko nie miękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation