DIY - zrób to sam

Pomysłowoooo.! ♥

Gryczany chlebek dyniowo-bananowy (bezglutenowy)

Składniki suche:
- 260g mąki gryczanej
- 85g płatków gryczanych
- 60g płatków ryżowych, jaglanych (u mnie akurat owsiane)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:
- 200g puree z dyni
- 2 banany
- 50g oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu/syropu klonowego

*opcjonalnie: pestki dyni do posypania na wierzch


Banany miksujemy za pomocą blendera na mus. Wszystkie mokre składniki mieszamy razem w jednej miseczce, wszystkie suche w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu miseczek i mieszamy z grubsza łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do formy (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 170 stopni i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka - w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia). Wyciągamy z piekarnika i jeszcze na 15 minut pozostawiamy w formie. Po tym czasie wyciągamy z formy i zajadamy np. z "nutellą" z daktyli, czy "nutellą" z awokado.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation