DIY - zrób to sam

Pomysłowoooo.! ♥

PIECZARKI SMAŻONE Z CZOSNKIEM!

Champiñones al ajillo – Pieczarki smażone z czosnkiem to jedno z najbardziej tradycyjnych tapas. Pasują zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. Świetnie smakują podane jako przystawka ze świeżą bagietką.

Składniki:

250 g pieczarek
2-3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1/3 pęczka natki pietruszki
2 duże/3 małe ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Dobrze umyj pieczarki. Małe możesz zostawić w całości. Z dużych usuń trzonki i przekrój grzyby na pół lub na ćwiartki. Odłóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek i smaż na średnim ogniu ok. 1 min.
Dodaj pieczarki razem z sokiem z cytryny. Smaż ok. 2-3 min, aż pieczarki puszczą sok, który po chwili wyparuje i grzyby lekko się przysmażą.
Zgaś ogień, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation