Kuchnia

kuchnia

Pikantna zupa z cieciorki

Składniki:
1 puszka cieciorki w zalewie (400g)
1 puszka obranych pomidorów (400g)
200-250ml mleczka kokosowego *
1 papryczka chilli, w miarę drobno pokrojona
2-3 łyżki świeżego pokrojonego w kostkę imbiru
1 szalotka, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie talarki
skórka otarta z 1 limonki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku mielonego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki do ozdoby
sól i świeżo mielony pieprz

* ilość zależy od pożądanej konsystencji

Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej szalotkę, czosnek i imbir. Dopraw solą i pieprzem. Jak zmiękną dodaj papryczkę chilli. Następnie dodaj kurkumę, skórkę z limonki oraz kminek i wymieszaj. Zalej całość pomidorami z puszki i rozgnieć pomidory jeśli są w całości. Pozostaw na małym ogniu na kilka minut, sporadycznie mieszając. Dodaj mleczko kokosowe i znów gotuj przez kilka minut. Na sam koniec dodaj odsączoną cieciorkę i gotuj przez 2-3 minuty.* Zupę przelej do miseczek i podawaj gorącą posypaną natką pietruszki.

* tak naprawdę zupa jest najlepsza na drugi dzień, ponieważ cieciorka porządnie wchłonie wszystkie smaki :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation