Kuchnia

ewa

Ciasto Lion - bez pieczenia

foremka 23x33 cm

Spód:
400g herbatników,
400g masy krówkowej.
Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić.

Masa serowa:
750g serka mascarpone,
150 ml śmietanki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
3 duże batony "Lion".
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując, powoli dodawać do serka mascarpone ubitą śmietankę. Dodać posiekane batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.

Śmietanka:
500ml śmietanki 36%,
2 łyżki cukru pudru,
2 duże batony "Lion".
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation