Kuchnia

Kulinarne

Kremowy sernik z malinami na mocno czekoladowym spodzie

składniki:

masa:
1kg gestego twarogu (użyłam Piątnicy)
300 g białej czekolady
100 g szklanki cukru
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 x 200 g malin

spód:

250 g ciasteczek czekoladowych
70 g masła
80 g ciemnej czekolady

przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zblendować lub pokruszyć, dodać masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając. Wstawić do zamrażarki na czas przygotowania masy. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowęmalin. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Piec przez 75 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić a następnie schłodzić. przed podanie posypać resztą malin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation