Kuchnia

Kulinarne

CIASTO KUBANKA
Składniki:

Biszkopt ( forma 25x30cm):
4 jajka ( osobno białka i żółtka)
⅔ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem budyniowy:
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
200g miękkiego masła
2 łyżki nutelli
Wierzch ciasta:
500g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 x śmietan-fix
Do przełożenia:
½ słoiczka powideł śliwkowych
około 16 szt. herbatników maślanych
około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych)

Do nasączenia biszkoptu:
½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej)
3 łyżki rumu lub wódki
Dodatkowo:
ciemne kako do posypania wierzchu ciasta
wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kako , całość mieszamy
masę przekładamy do formy ( ja użyłam 25x30cm) wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, na około 40 minut
gotowy biszkopt studzimy

Krem budyniowy:
żółtka, obie mąki i cukier, miksujemy ze szklanką mleka
drugą szklankę mleka zagotowujemy , następnie wlewamy mieszankę żółtek, mąki i cukru i zagotowujemy, mieszając żeby budyń się nie przypalił, polecam mieszać rózgą wtedy unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu)
masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy

Wykonanie kolejność:
biszkopt nasączamy naparem z kawy i % ( około10-12 łyżek) i wykładamy na niego krem budyniowy
na kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników
następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse,
ciasto wkładamy na noc do lodówki
przed podaniem cisto posypujemy ciemnym kakao i wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation