Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SKŁADNIKI:

– serek homogenizowany waniliowy – 300 g
– dynia ( miąższ ) – ok. 700 g
– cukier – 40 g
– cukier wanilinowy – 20 g
– żelatyna – ( 30 g + 10 g )
– woda – ( 100 ml + 50 ml )
– sok z cytryny – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę.

Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.

Dodajemy cukier , miksujemy blenderem na gładki mus.

Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny, mieszamy.

Zostawiamy musy do ostygnięcia.

Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.

W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny, studzimy.

Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.

Wylewamy do tortownicy (18 cm).

Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.

DRUGA MASA :

W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny, studzimy.

Wlewamy do musu z cytryną.

Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.

Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation