Kuchnia

Przepisy

Moje Dietetyczne Fanaberie: Pachnąca cynamonem dyniowa granola

Dyniowa granola z cynamonem i bakaliami

200 g płatków owsianych górskich
100 g płatków owsianych błyskawicznych
60 g miodu
100 g puree dyniowego
80 ml ciepłego mleka
40 g rodzynek
25 g suszonej żurawiny
30 g posiekanych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika



W dużym naczyniu wymieszaj produkty suche oraz przyprawy.

W lekko ogrzanym mleku rozpuść miód i całość wymieszaj z dyniowym puree,
a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Gdy składniki dokładnie się połącza, przełóż masę na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką "rozsmaruj" po całej jej powierzchni.

Blaszkę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, po czym kolejne 20 co jakiś czas otwierając piekarnik i mieszając granolę, aby się nie spiekła.

Po wyjęciu z piekarnika nasze upieczone musli musi całkiem wystygnąć przed umieszczeniem w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation