Kuchnia

Przepisy

Złota owsianka » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Złota owsianka

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 1 porcję:
1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta czarnego pieprzu

1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego
szczypta soli
szczypta cukru trzcinowego

do podania: syrop klonowy, ulubione orzechy, ulubione bakalie lub owoc

Przygotowanie:
Na dno małego rondelka włożyć olej kokosowy i lekko podgrzać. Dodać kurkumę oraz pieprz i podgrzewać przez 30 sekund.
Po tym czasie dodać płatki, mleko, sól oraz cukier i gotować przez 10 – 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas można zamieszać. Na koniec jeśli owsianka jest za gęsta można dodać 1 – 2 łyżki mleka i podawać z ulubionymi dodatkami. Dobrze smakuje naprawdę ze wszystkim.
Porady:

Żeby owsianka była bezglutenowa należy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
Rozpuszczenie kurkumy w oleju z pieprzem dobrze wpływa na smak oraz na przyswajanie tego co w kurkumie najlepsze, więc nie można tego kroku pominąć.
Zamiast na mleku owsiankę można ugotować na wodzie albo mieszając mleko z wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation